Accu onderhoud, Controle Of Vervangen in Velhoven

Gepubliceerd op 7 december 2020 om 20:44

Accu

Een auto zit vol onderdelen die werken op elektrische stroom. Daarom zit er naast een dynamo ook een Accu in. Wat doet die precies en hoe merk je het als hij niet goed meer werkt?

Accu Controle

bij een Wintercheck, Zomercheck, Vakantie controle, Onderhoudsbeurt of bij Klachten aan je accu of start en laadsysteem ben je bij Garage Scheffers welkom voor controle.

De volgende controles worden dan uitgevoerd:

- Een visuele controle uitgevoerd aan de accu, de multy-riem en bekabeling.

- Als het mogelijk is word het vloeistof niveau van de Accu gecontroleerd en als nodig bijgevuld

- De conditie van de accu word gemeten, hier komt een uitslag uit hoeveel de accu nog voldoet aan de opgegeven waarden.

- De startmotor en dynamo worden hierbij gecontroleerd op de gebruikte start stroom en laadspanning.

Die de testwaarden worden netjes geprint en de uitslag word doorgenomen met de klant.

Hoe ga je er mee om en hoe onderhoud je het?

Een accu gaat zo’n drie tot zes jaar mee. Hoelang precies is sterk afhankelijk van het gebruik van de auto. Rij je alleen maar korte ritjes? Dan heeft de accu veel meer te lijden; hij moet regelmatig stroom leveren om te starten en krijgt de kans niet om volledig opgeladen te worden. En als je veel stroomverbruikers aan hebt staan terwijl de motor niet draait, raakt de accu ook heel snel leeg.

Wat is het en wat doet het?

In een accu zit elektrische energie, net als in de batterij van je mobiele telefoon. Die energie is in de eerste plaats nodig om de auto te starten. Als je de contactsleutel omdraait, levert de accu stroom aan de startmotor. Die gaat draaien en zorgt  op zijn beurt dat de motor aanslaat. Op dat moment komt ook de dynamo in werking en die zorgt er weer voor dat de accu wordt bijgeladen. Verder levert de accu energie aan allerlei elektrische accessoires op het moment dat de dynamo onvoldoende stroom levert.

Wat kost dat?

Je kunt een accu laten controleren of monteren bij Garage Scheffers. een nieuwe accu monteren klinkt eenvoudig, maar een moderne auto is vaak afhankelijk van een contante stroom voorziening. een accu los nemen kan dan gevolgen hebben aan het motormanagement systeem. Als de spanning van de accu af is geweest, loopt je kans dat de sleutel niet meer wordt herkend en dat het motormanagement in de war is.

Roel Scheffers weet precies hoe hij daarmee moet omgaan.
De prijs van een nieuwe accu varieert tussen € 100 tot € 265, afhankelijk van de benodigde capaciteit en het soort accu. In opkomst zijn de EFB- en AGM-accu’s. Vrijwel alle auto’s met start/stopsysteem zijn daarmee uitgerust.

Voor een persoonlijk advies en een prijs prijsindicatie kun je het beste contact opnemen met Garage Scheffers. houd dier voor je auto gegeven of kenteken bij de hand.

Waarom slijt ‘ie?

Tijdens het gebruik van de accu neemt de hoeveelheid actief materiaal steeds een klein beetje af. Op een gegeven moment is de hoeveelheid actief materiaal te klein om genoeg capaciteit te leveren en moet de accu vervangen worden. Waarom dit vaak in de winter gebeurt? Kou eist meer van een accu en de lage temperaturen hebben een negatief effect op de capaciteit.